Privacy Notice

Horizon Hills Resort Bhd, its shareholders, associates, jointly controlled entities and affiliates (including but not limited to Gamuda Berhad, Gamuda Group of Companies and Gamuda Group of Companies’ associates, jointly controlled entities and affiliates and including but not limited to those mentioned in First Schedule), (collectively, “Group”), respects the privacy of individuals with regard to personal data. This Privacy Notice is formulated in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”). For the purpose of this Privacy Notice, “Personal Data” shall have the meaning as ascribed to it in the Act, “we” and “us” shall refer to any of the companies within the Group and “you” shall refer to yourself and / or such other persons or companies represented by you of which you are providing the Personal Data.
A. INFORMATION COLLECTED
1. The Personal Data about you which we or the Group may collect via print and digital platforms (including but not limited to Website, Social Media and Mobile Apps) includes information such as your photograph, name, contact details, address, national registration identity card number or passport number, gender, race, nationality, ethnic origin, occupation or profession, employer’s details, date of birth, email address, marital status, children’s details, age, income, salutation, sociological and/or lifestyle data including but not limited to car registration details, introducer’s details, property details and loan details.
2. Your Personal Data are collected from various sources including but not limited to:
a) information or comments or messages you have provided to us by whatsoever means and/or in whatever   manner;
b) information input submitted to online facilities such as search tools and calculators;
c) information from third parties including referral;
d) information obtained independently by us from other lawful sources;
e) information collected when you register or update an online profile or when you fill in or update your information with us;
f) the contents of all printed and electronic forms or documents submitted to us via printed collateral or forms, the Group’s Website and any digital and mobile platforms (eg. Email, Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, Viber and any social media and apps), including identity documents and proof of address;
g) personalisation preferences you select as you use the Group’s Website, digital and mobile platforms;
h) information submitted if you participate in survey or competition whether via online or otherwise; and
i) the contents of all forms and/or documents submitted and/or collected by the Group.

B. PURPOSE OF COLLECTION OF PERSONAL DATA
1. By providing any of your Personal Data to the Group whether via online or otherwise, you hereby agree that the Group shall collect, retain and use the Personal Data for the following purposes:
a) any purpose connected with your membership including processing of your membership application, membership agreement, membership cards, payment of any fees, supplementary memberships, royalty programmes and any other matters relating to membership of clubs owned by us; and/or
b) any purpose connected with the usage of facilities, services, products or benefits provided by the Group or by third parties that we think may be of interest to you including but not limited to processing of your booking, confirmation, registration, processing invoices and payments by whatever means (including card payments); and/or
c) processing your application for any purpose; and/or
d) where relevant, marketing of products and services and sending of any events, updates, bulletin, magazine, new products, special offers, advertising, promotional and/or commercial materials to you (including emails, short message services or other means) and/or to be used in, to provide and improve the services of the Group and providing other services to enhance and support the relationship of the Group with you and/or such other persons or companies represented by you; and/or
e) conducting research on planning, product, goods, services, security and testing; and/or
f) carrying out matching procedure in accordance with the law; and/or
g) performing statistical and benchmarking analysis; and/or
h) purposes connected with the operation, administration, development, record-keeping or enhancement of the Group’s business including for the purpose of which is relevant to support and/or assist in any of the Group’s businesses or the Group’s Websites; and/or
i) purposes connected with the operation, administration, management, development, record-keeping and/or enforcement of commercial transactions and communication with you; and/or
j) where required by law, where the Group consider that such use or disclosure is necessary to respond to any claims or legal process, or where the Group suspects that fraud or unlawful activity has been, is being or may be engaged in; and/or
k) where a third party acquires or wishes to acquire, or makes inquiries in relation to acquiring, an interest in any company within the Group; and/or
l) where a service and product provider, requires in order for such service and product provider to perform functions, obligations or services as required by the Group or under the laws, rules, regulations, by-laws and/or guidelines (whether or not having the force of laws) or as required by any governmental and/or non-governmental authorities, agencies or departments or a third party requires in order to ensure compliance with agreement(s) or document(s); and/or
m) purposes connected with preparation and submission of any claims or payments to any party or for any audit/checks by any party for whatever purpose related to the Group’s business; and/or
n) purposes connected with the enforcement of the Group’s rights pursuant to any letter, agreement and/or document including seeking legal and financial advice, taking any preliminary steps or commencing any legal action; and/or
o) making such disclosures as may be required for any of the above purposes or by law; and/or
p) loyalty programmes; and/or
q) for any other purposes that is incidental or ancillary or in furtherance to the Group’s purposes.
2. We may contact you for the purpose as set out in (B) above either via telephone calls, emails, short message services, post, facsimile, social media or by whatsoever form of available communication.
C. USE AND DISCLOSURE
1. You further agree that the Group may disclose and transfer (whether in Malaysia or abroad) amongst any company within the Group and/or to third parties as may be necessary or appropriate including but not limited to the Group’s consultants, solicitors, auditors, employers, contractors, suppliers, partners, joint venture partners, advertisers, purchasers, network operators, property management companies, service and product providers, associated companies, any relevant authorities (governmental and/or non-governmental), embassies, statutory bodies, regulatory bodies, any organizations and / or relevant financial institutions, any other persons under a duty of confidentiality to the Group or any companies within the Group (including those established or incorporated from time to time), actual or proposed assignees or transferees or buyers of any of rights/businesses/assets of the companies within the Group, service and product providers (including those who assist us in providing / developing / maintaining the Group’s Website and digital platforms), for the Group’s operational, administration and development requirements and to organizations who provide archival, auditing, professional advisory, debt collection, insurance, banking, marketing, advertising, mail house, delivery, recruitment, call centre, technology, research, utility, loyalty programmes and security services to use, disclose, hold, process, retain or transfer such Personal Data for the purposes of (B) above for and on behalf of Group.
2. The Group uses and discloses aggregated non-personally identifying information collected by us as part of the Group’s process of constantly improving the Group’s Website and/or the Group’s businesses.
D. IMPACT OF NON PROVISION OF PERSONAL DATA
1. Please note that in the event that sufficient Personal Data is not supplied, or is not satisfactory to the Group then your application or request to the Group for any of the purposes as set out in (B) above may not be accepted or acted upon or your request to browse some information on the Group’s Website may be denied or the Group will not be able to provide the full range of benefits and/or services and/or perform its obligations under any potential or existing contract with you.

E. STORAGE AND RETENTION OF THE PERSONAL DATA
1. Your Personal Data shall be stored either in hard copies in the Group’s offices or stored in servers located in or outside Malaysia and operated by the Group or its service and product providers in or outside Malaysia.
2. Any Personal Data supplied by you will be retained by the Group as long as necessary for the fulfillment of the purposes stated in (B) above or is required to satisfy any legal, regulatory and/or accounting requirements or to protect the Group’s interests.
3. The Group does not offer any online facilities for you to delete your Personal Data held by the Group.

F. HOW WE HANDLE EMAIL AND “CONTACT US” MESSAGES
1. The Group may preserve the content of any email or “Contact us” or other electronic message that the Group receives.
2. Any Personal Data contained in those messages will only be used or disclosed in ways set out in this Privacy Notice.
3. The message content may be monitored by the Group’s service and product providers or employees for purposes including compliance, auditing and maintenance or where email abuse is suspected.
G. COMMUNICATION OR UTILISATION DATA
1. Through your use of telecommunication services to access the Group’s Website, your communication data (e.g. Internet Protocol address) or utilisation data (e.g. information on the beginning, end and extent of each access, and information on the telecommunication services you accessed) are technically generated and could conceivably relate to Personal Data.
2. To the extent that there is a compelling necessity, the collection, processing and use of your communications or utilisation data will occur and will be performed in accordance with the Act.
H. NON-PERSONAL DATA COLLECTED AUTOMATICALLY
1. When you access the Group’s Website, the Group may automatically (i.e. not by registration) collect non-personal data (e.g. type of Internet browser and operating system used, domain name of the website from which you came, number of visits, average time spent on the site, pages viewed).
2. The Group may use this data and share it with the rest of the Group to monitor the attractiveness of the Group’s Website and to improve their performance or content.

I. COOKIES
1. When you view the Group’s Website, the Group may store some data on your computer in the form of a “cookie” to automatically recognise your personal computer the next time you visit.
2. Cookies can help the Group in many ways, for example, by allowing the Group to tailor a website to better match your interests or to store your password to save you from having to re-enter it each time.
3. If you do not wish to receive cookies, please configure your Internet browser to erase all cookies from your computer’s hard drive, block all cookies or to receive a warning before a cookie is stored.
J. CONFIDENTIALITY
1. Personal Data held by the Group will be kept confidential in accordance with this Privacy Notice pursuant to any applicable laws that may from time to time be in force.
2. Any questions, comments, suggestions or information other than Personal Data submitted to us in whatever manner (including those sent or posted in the Group’s Website) will be deemed voluntarily provided to the Group on a non- confidential and non-proprietary basis.
3. The Group reserves the right to use, reproduce, disclose, transmit, publish, broadcast and/or post elsewhere such information freely as set out in (C) above.
K. SAFETY OF PERSONAL DATA
1. The Group uses a number of mechanisms to protect the security and integrity of your Personal Data.
2. For the Internet, unfortunately, no data transmission over the Internet can be guaranteed as completely secure. So while the Group strives to protect such Personal Data, the Group cannot ensure or warrant the security of any Personal Data transmitted to the Group and you do so at your own risk. Once any Personal Data comes into the Group’s possession, the Group will take reasonable steps to protect that information from misuse and loss and from unauthorised access, modification or disclosure.
3. A username and password may be essential for you to use some sections of the Group’s Website. For your own protection, the Group requires you to keep these confidential and to change your password regularly (if required).
L. TRANSFER OF PERSONAL DATA
1. Due to the global nature of the Group’s businesses, the Group may transfer your Personal Data to the other members of the Group (which may be located in other countries) or to any parties located in other countries (including countries that have a different data protection regime than is found in the country where you are based). Any Personal Data transferred shall be used for the purposes as set out in (B) above and disclosed to parties stated in (C) above.

M. LINKS
1. The Group’s Website may contain links to other sites and pages. By activating a link, such as for example by clicking on the banner of an advertiser, you leave the Group’s Website and the Group does not exercise control over any Personal Data or any other information you give to any other entity after you have left the Group’s Website.
N. RIGHT OF ACCESS TO PERSONAL DATA
1. Under the Act, you have the right of access to your Personal Data held by the Group on payment of a prescribed fee and you may request that the Group correct any of your Personal Data that is inaccurate, incomplete or out-of-date, subject to any applicable legal restrictions and contractual conditions.
2. If you have any questions regarding this Privacy Notice or if you wish to request access to your Personal Data or if you wish to correct your Personal Data or if you wish to withdraw your consent to the Group for the processing of your Personal Data for the purposes as set out in (B) above or for the transfer of your Personal Data to the parties stated in (C) above, you may send your request in writing to the following address:
Address: Horizon Hills Golf & Country Club
No.1, Jalan Eka, Horizon Hills 79100 Iskandar Puteri, Johor Darul Takzim
Person in charge: Club Manager
Email: general@hhgcc.com.my
Tel No: +607-232 3166
3. Please note that notwithstanding the withdrawal of your consent, the Group may still proceed to process your Personal Data in circumstances recognised and permitted by law and as required under the contractual conditions.
4. The Group reserves the right to charge you a reasonable fee for the processing of any data access request.
O. PERSONAL DATA GIVEN BY YOU
1. You hereby confirm that you have obtained the consent from the persons whose Personal Data you are providing to us for the purposes as set out in (B) above and disclosed to parties stated in (C) above.
2. You are responsible for providing accurate, complete and updated Personal Data about yourself and/or any other person whose Personal Data you provide to us. As such, as and when such Personal Data becomes inaccurate, incomplete or outdated, you should correct or update such Personal Data by contacting us or submitting latest Personal Data to us in writing in accordance with (N) above.
P. VENDORS, SUPPLIERS AND/OR SERVICE PROVIDERS
1. If you are processing Personal Data on behalf of the Group as a vendor, supplier and/or service provider, you shall be required to take all necessary steps to ensure that you are in compliance with:
a) the Act; and/or
b) any other laws, rules, regulations, by laws and/or guidelines (whether or not having the force of law) or as required by any governmental and/or non-governmental authorities, agencies or departments.
2. In the event you fail to comply with any items stated in (P) above, you shall indemnify the Group against any actions, claims, demands, fines, suits proceedings, prosecution, losses, damages, penalties, costs and expenses (including but not limited to legal costs on solicitor and client basis) howsoever arising which may be brought or made against or incurred by the Group.
Q. CHANGES TO PRIVACY NOTICE
1. The Group reserves the right to modify, update and/or amend this Privacy Notice from time to time without prior notice. The Group advises that you check this Privacy Notice on our Group’s website on a regular basis.

FIRST SCHEDULE
NAMES OF THE COMPANIES
1. Gamuda Land (Botanic) Sdn Bhd
2. Hicom-Gamuda Development Sdn Bhd
3. Horizon Hills Development Sdn Bhd
4. Gamuda Land Vietnam Limited Liability Company
5. Gamuda-Nam Long Development Limited Liability Company
6. Gamuda Land (HCMC) Joint Stock Company
7. Valencia Development Sdn Bhd
8. Valencia Township Sdn Bhd
9. Gamuda Land Property Services Sdn Bhd
10. Madge Mansions Sdn Bhd
11. Gamuda Land (Kemuning) Sdn Bhd
12. Gamuda Land (HCMC) Sdn Bhd
13. Idaman Robertson Sdn Bhd
14. Gamuda Land Sdn Bhd
15. Highpark Development Sdn Bhd
16. Gamuda Paper Industries Sdn Bhd
17. Jade Homes Sdn Bhd
18. Megah Landscape Sdn Bhd
19. Jade Homes Resort Berhad
20. Jade Homes Property Services Sdn Bhd
21. Bandar Botanic Resort Berhad
22. Botanic Property Services Sdn Bhd
23. GL (MM2H) Sdn Bhd
24. Bandar Serai Development Sdn Bhd
25. Gamuda GM Klang Sdn Bhd
26. Gamuda GM Sdn Bhd
27. HGD Property Services Sdn Bhd
28. Horizon Hills Property Services Sdn Bhd
29. Danau Permai Resort Berhad
30. Horizon Hills Resort Berhad
31. Sistem Penyuraian Trafik KL Barat Sdn Bhd
32. Mapex Infrastructure Private Limited
33. Emas Expressway Private Limited
34. Lingkaran Trans Kota Sdn Bhd
35. Madang Permai Sdn Bhd
36. Kesas Sdn Bhd
37. Gamuda Water Sdn Bhd
8
38. Syarikat Mengurus Air Banjir & Terowong Sdn Bhd
39. Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd
40. Gamuda Engineering Sdn Bhd
41. Masterpave Sdn Bhd
42. Ganaz Bina Sdn Bhd
43. Gamuda Saudi Arabia L.L.C.
44. Gamuda-WCT (India) Private Limited
45. MMC-Gamuda Joint Venture Sdn Bhd
46. MMC Gamuda KVMRT (PDP) Sdn Bhd
47. MMC Gamuda KVMRT (T) Sdn Bhd
48. MMC Gamuda KVMRT (PDP SSP) Sdn Bhd
49. Gamuda Trading Sdn Bhd
50. G. B. Kuari Sdn Bhd
51. Megah Management Services Sdn Bhd
52. Megah Sewa Sdn Bhd
53. GPI Trading Sdn Bhd
54. Gamuda Overseas Investment Ltd
55. Megah Capital Sdn Bhd
56. Gamuda (Offshore) Private Limited
57. Gammau Construction Sdn Bhd
58. Sistem Penyuraian Trafik KL Barat Holdings Sdn Bhd
59. Gamuda-WCT (Offshore) Private Limited
60. Suria Holding (O) Pvt Ltd
61. Projek Smart Holdings Sdn Bhd
62. Lingkaran Trans Kota Holdings Berhad
63. Syarikat Pengeluar Air Selangor Holdings Berhad
64. Kesas Holdings Berhad
65. Gamuda Industrial Building System Sdn Bhd
66. Kota Kemuning Nursery & Landscaping Sdn Bhd
67. Dinamik Atlantik Sdn Bhd
68. Lifestyle Heritage Sdn Bhd
69. Semarak Kuasa Sdn Bhd
70. Gamuda Land (T12) Sdn Bhd
71. Gamuda (Australia) Pty Ltd
72. Gamuda (Singapore) Pte Ltd
73. Gem Homes Pte Ltd
74. Gamuda Naim Engineering and Construction (GNEC) Sdn Bhd
75. Naim Gamuda (NAGA) JV Sdn Bhd
76. Yayasan Gamuda

NOTIS PRIVASI
Horizon Hills Resort Bhd, pemegang saham, syarikat bersekutu, entiti yang dikawal bersama dan gabungannya (termasuk tetapi tidak terhad kepada Gamuda Berhad, Kumpulan Syarikat Gamuda dan Kumpulan Syarikat Gamuda bersekutu, entiti yang dikawal bersama gabungannya dan termasuk tetapi tidak terhad kepada mereka yang disebut dalam Jadual Pertama kepada Notis Privasi ini), (secara kolektifnya “Kumpulan”) menghormati privasi individu berkenaan data peribadi. Notis Privasi ini dirumuskan menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”). Untuk tujuan Notis Privasi ini, “Data Peribadi” hendaklah mempunyai erti yang dianggap kepadanya dalam Akta, dan terma “kami” akan merujuk kepada mana-mana syarikat dalam Kumpulan dan “anda” akan merujuk kepada diri anda sendiri dan/atau mana-mana individu atau syarikat yang anda mewakili di mana anda memberi Data Peribadi.
A. MAKLUMAT YANG DIKUMPULKAN
1. Data Peribadi mengenai anda yang dikumpul oleh kami atau Kumpulan melalui cetak dan platform digital (termasuk tetapi tidak terhad kepada Laman Web, Media Sosial dan Aplikasi Mudah Alih) termasuk maklumat seperti gambar, nama dan butir-butir hubungan anda, alamat, nombor kad pengenalan atau nombor paspot, jantina, bangsa, kewarganegaraan, asal-usul etnik, pekerjaan atau jawatan, maklumat majikan, tarikh lahir, alamat e-mel, status perkahwinan, maklumat anak-anak, umur, pendapatan, tanda hormat, data sosio dan/atau gaya hidup termasuk tetapi tidak terhad kepada nombor pendaftaran kenderaan, maklumat pengenal, maklumat hartanah dan maklumat pinjaman.
2. Data Peribadi anda dikumpulkan dari pelbagai sumber termasuk tetapi tidak terhad kepada:-
a) maklumat atau komen atau mesej-mesej yang anda serahkan kepada kami melalui apa jua cara dan/atau dalam apa jua perkara;
b) maklumat yang dimasukkan atau diserahkan kepada kemudahan dalam talian seperti alat carian dan kalkulator;
c) maklumat dari pihak ketiga termasuk pihak yang memberi rujukan;
d) maklumat yang didapati secara bebas oleh Kumpulan dari sumber-sumber yang sah;
e) maklumat yang dikumpul apabila anda mendaftar atau mengemaskini profil dalam talian atau apabila anda mengisi atau mengemaskini apa-apa maklumat dengan kami;
f) isi kandungan semua borang bercetak dan elektronik atau dokumen-dokumen yang dikemukakan kepada kami melalui cagaran bercetak atau borang-borang, Laman Web Kumpulan dan mana-mana platform digital dan mudah alih (seperti E-mel, Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, Viber dan mana-mana media sosial dan aplikasi), termasuk dokumen-dokumen pengenalan serta bukti alamat;
g) personalisasi utama yang anda pilih semasa anda menggunakan Laman Web Kumpulan, platform digital dan mudah alih;
h) maklumat yang dikemukakan jika anda mengambil bahagian dalam tinjauan atau pertandingan sama ada melalui dalam talian atau sebaliknya; dan
i) kandungan semua borang-borang dan/atau dokumen-dokumen yang dikemukakan dan/atau dikumpulkan oleh Kumpulan.
B. TUJUAN MENGUMPUL DATA PERIBADI
1. Dengan memberikan apa-apa Data Peribadi anda kepada Kumpulan, sama ada melalui talian atau sebaliknya, anda dengan ini membenarkan Kumpulan mengumpul, menyimpan dan menggunakan Data Peribadi bagi tujuan-tujuan berikut:
a) apa jua tujuan berkenaan dengan keahlian anda termasuk memproses permohonan keahlian, perjanjian keahlian, kad-kad keahlian, pembayaran sebarang yuran, keahlian-keahlian tambahan, program royalty dan apa jua perkara yang berkenaan dengan keahlian di dalam kelab yang dimiliki oleh kami; dan/atau
b) apa jua tujuan berkenaan dengan penggunaan kemudahan-kemudahan, perkhidmatan-perkhidmatan, produk-produk atau manfaat yang ditawarkan oleh Kumpulan atau oleh pihak ketiga yang kami berpendapat mungkin diminati oleh andatermasuk tetapi tidak terhad kepada tempahan, pengesahan, pendaftaran, memproses invois dan pembayaran dalam apa jua cara (termasuk bayaran kad kredit); dan/atau
c) pemprosesan permohonan anda untuk sebarang tujuan; dan/atau
d) jika berkenaan, pemasaran barangan dan perkhidmatan dan menghantar apa-apa pengemaskinian, buletin, majalah,produk baru, tawaran khas, mana-mana pengiklanan, bahan promosi dan/atau bahan komersial kepada anda (termasuk e-mel, khidmat pesanan ringkas atau apa jua cara lain) dan/atau untuk digunakan, untuk memberi dan/atau memperbaiki perkhidmatan Kumpulan, dan memberi perkhidmatan lain untuk meningkatkan dan menyokong hubungan Kumpulan dengan anda dan/atau mana-mana individu atau syarikat yang diwakili oleh anda; dan/atau
e) menjalankan penyelidikan mengenai perancangan, produk, barangan, perkhidmatan, keselamatan dan ujian; dan/atau
f) menjalankan prosedur padanan menurut undang-undang; dan/atau
g) melaksanakan statistik analisa dan analisa penanda aras; dan/atau
h) tujuan yang berkaitan dengan operasi, pentadbiran, pembangunan, penyimpanan rekod atau, peningkatan perniagaan Kumpulan termasuk untuk tujuan yang berkaitan dengan sokongan dan/atau bantuan dalam perniagaan Kumpulan atau Laman Web Kumpulan; dan/atau
i) tujuan yang berkaitan dengan operasi, pentadbiran, pengurusan, pembangunan, penyimpanan rekod dan/atau penguatkuasaan transaksi komersial dan untuk hubungan komunikasi dengan anda; dan/atau
j) setakat mana yang dikehendaki oleh undang-undang, di mana Kumpulan menganggap bahawa penggunaan atau pendedahan sedemikian adalah perlu untuk bertindak balas terhadap apa-apa tuntutan atau proses undang-undang, atau di mana Kumpulan mengesyaki telah, sedang atau mungkin akan terlibat dalam penipuan atau aktiviti yang menyalahi undang-undang; dan/atau
k) di mana pihak ketiga memperolehi atau ingin memperolehi, atau membuat pertanyaan berkaitan dengan memperolehi, suatu kepentingan dalam mana-mana syarikat dalam Kumpulan; dan/atau
l) di mana pihak yang membekalkan perkhidmatan dan produk memerlukannya untuk pembekal perkhidmatan dan produk tersebut menjalankan fungsi, obligasi atau perkhidmatan yang diminta oleh Kumpulan atau sepertimana yang diperuntukkan dibawah undang-undang, peraturan, undang-undang kecil dan/atau garis panduan (sama ada mempunyai kuasa undang-undang atau sebaliknya) atau sepertimana yang diperlukan oleh mana-mana badan berkuasa kerajaan dan/atau badan bukan kerajaan, agensi atau jabatan atau di mana pihak ketiga memerlukannya untuk memastikan pelaksanaan mana-mana terma-terma perjanjian ataupun dokumen; dan/atau
m) untuk menyediakan dan menyerahkan mana-mana tuntutan atau bayaran kepada mana-mana pihak atau untuk audit/pemeriksaan oleh mana-mana pihak untuk apa-apa tujuan yang berkaitan dengan perniagaan Kumpulan; dan/atau
n) tujuan yang berkaitan dengan penguatkuasaan hak Kumpulan mengikut mana-mana surat, perjanjian-perjanjian dan/atau dokumen-dokumen termasuk mendapatkan nasihat undang-undang dan nasihat kewangan, mengambil apa-apa langkah-langkah awal atau memulakan tindakan undang-undang; dan/atau
o) membuat pendedahan sedemikian sebagaimana yang dikehendaki bagi mana-mana tujuan di atas atau undang-undang; dan/atau
p) program kesetiaan pelanggan; dan/atau
q) untuk apa-apa tujuan yang berkenaan atau secara sampingan atau untuk melanjutkan tujuan Kumpulan.
2. Kami boleh menghubungi anda untuk tujuan seperti yang dinyatakan di dalam (B) di atas sama ada melalui panggilan telefon, e-mel, khidmat pesanan ringkas, pos, faksimili, media sosial atau melalui apa jua cara komunikasi yang sedia ada.
C. PENGGUNAAN DAN PENDEDAHAN
1. Anda selanjutnya bersetuju bahawa Kumpulan boleh mendedahkan dan memindahkan (sama ada di Malaysia atau luar negara) di antara mana-mana syarikat dalam Kumpulan dan/atau kepada pihak ketiga yang perlu dan sesuai termasuk tetapi tidak terhad kepada konsultan, peguam, pengaudit, majikan, kontraktor, pembekal, rakan kongsi, ahli gabungan bersama, pengiklan, pembeli, pengendali rangkaian, syarikat yang menjalankan pengurusan hartanah,pembekal perkhidmatan dan produk, syarikat-syarikat bersekutu, mana-mana pihak authoriti yang relevan (kerajaan dan/atau bukan kerajaan), kedutaan, badan statutori, badan regulatori, organisasi dan/atau mana-mana institusi kewangan berkenaan, mana-mana orang lain dibawah kewajipan kerahsiaan terhadap Kumpulan atau mana-mana syarikat di dalam Kumpulan (termasuk yang ditubuhkan atau diperbadankan dari masa ke semasa), pemegang serah hak atau penerima pindahan atau pembeli hak/perniagaan/aset syarikat dalam Kumpulan sama ada sebenar atau yang dicadangkan, pembekal perkhidmatan dan produk (termasuk mereka yang membantu kami dalam penyediaan / pembangunan / penyelenggaraan Laman Web dan platform digital Kumpulan), bagi keperluan operasi, pentadbiran, dan pembangunan Kumpulan dan kepada organisasi-organisasi yang membekalkan perkhidmatan arkib, pengauditan, nasihat profesional, pungutan hutang, insurans, perbankan, pemasaran, pengiklanan, mailhouse, penghantaran, perekrutan, pusat panggilan, teknologi, penyelidikan, utiliti, program-program kesetiaan dan perkhidmatan keselamatan untuk menggunakan, mendedahkan, memegang, memproses, menyimpan atau memindahkan Data Peribadi itu bagi tujuan (B) di atas untuk dan bagi pihak Kumpulan .
2. Kumpulan menggunakan dan mendedahkan maklumat yang bukan mengenalpasti secara peribadi yang telah dikumpulkan oleh kami sebagai sebahagian daripada proses Kumpulan untuk sentiasa memperbaiki Laman Web Kumpulan dan/atau perniagaan-perniagaan Kumpulan.
D. KESAN KETIADAAN PERUNTUKAN DATA PERIBADI
1. Sila ambil perhatian bahawa sekiranya Data Peribadi yang dibekalkan tidak mencukupi atau tidak memuaskan kepada Kumpulan, maka permohonan atau permintaan anda kepada Kumpulan bagi apa-apa tujuan seperti yang dinyatakan di dalam (B) di atas mungkin tidak boleh diterima atau diambil tindakan ke atasnya atau permintaan anda untuk melayari beberapa maklumat dalam Laman Web Kumpulan mungkin akan dinafikan atau Kumpulan tidak akan dapat memberikan pelbagai jenis manfaat dan/atau perkhidmatan dan/atau melaksanakan obligasi-obligasinya di bawah apa-apa kontrak yang bakal ditandatangani ataupun kontrak yang sedia ada dengan anda.

E. PENYIMPANAN DAN PENGEKALAN DATA PERIBADI
1. Data Peribadi anda akan disimpan sama ada dalam salinan cetak di pejabat- pejabat Kumpulan atau disimpan di dalam server yang terletak di dalam atau di luar Malaysia dan dikendalikan oleh Kumpulan atau pembekal perkhidmatan dan produk di dalam atau di luar Malaysia.
2. Sebarang Data Peribadi yang dibekalkan oleh anda akan disimpan oleh Kumpulan selama yang diperlukan bagi memenuhi tujuan yang dinyatakan di dalam (B) di atas atau diperlukan untuk memenuhi mana-mana keperluan undang-undang, regulatori dan/atau keperluan perakaunan atau untuk melindungi kepentingan Kumpulan.
3. Kumpulan tidak menawarkan sebarang kemudahan dalam talian bagi anda memadamkan Data Peribadi yang dipegang oleh Kumpulan.

F. BAGAIMANAKAH KAMI MENGENDALIKAN E-MEL DAN MESEJ “HUBUNGI KAMI”
1. Kumpulan boleh mengekalkan kandungan mana-mana e-mel atau “Hubungi Kami” atau mesej elektronik lain yang diterima oleh Kumpulan.
2. Sebarang Data Peribadi yang terkandung di dalam mesej-mesej tersebut hanya akan digunakan atau didedahkan mengikut cara yang dinyatakan di dalam Notis Privasi ini.
3. Kandungan mesej mungkin dipantau oleh pembekal-pembekal perkhidmatan dan produk atau pekerja-pekerja Kumpulan untuk tujuan termasuk pematuhan, pengauditan dan penyelenggaraan atau di mana penyalahgunaan e-mel disyaki.
G. DATA KOMUNIKASI ATAU PENGGUNAAN
1. Melalui penggunaan perkhidmatan telekomunikasi anda untuk melayari Laman Web Kumpulan, data komunikasi anda (contohnya alamat protokol internet) atau data penggunaan (contohnya maklumat awal, akhir dan tahap setiap akses, dan maklumat mengenai perkhidmatan telekomunikasi yang anda akses) adalah dijanakan secara teknikal dan mungkin berkaitan dengan Data Peribadi.
2. Setakat terdapat satu keperluan yang menambat perhatian, pengumpulan, pemprosesan dan penggunaan data komunikasi atau data penggunaan anda akan berlaku dan akan dilakukan selaras dengan Akta.
H. DATA BUKAN PERIBADI DIKUMPUL SECARA AUTOMATIK
1. Semasa anda melayari Laman Web Kumpulan, Kumpulan boleh secara automatik (iaitu bukan melalui pendaftaran) mengumpul data bukan peribadi (contohnya jenis pelayar Internet dan sistem operasi yang digunakan, nama domain laman web dari mana anda datang, jumlah kunjungan, purata masa yang dihabiskan di laman web tersebut, muka surat yang dilihat).
2. Kumpulan boleh menggunakan data ini dan berkongsi dengan yang lain di dalam Kumpulan untuk memantau daya tarikan Laman Web Kumpulan dan untuk meningkatkan prestasi atau kandungan mereka.
I. COOKIES
1. Apabila anda melayari Laman Web Kumpulan, Kumpulan boleh menyimpan beberapa data dalam komputer anda dalam bentuk “cookie” untuk mengiktiraf komputer peribadi anda secara automatik bila anda melayari pada masa depan.
2. Cookies boleh membantu Kumpulan dalam banyak cara, contohnya, dengan membenarkan Kumpulan menyesuaikan laman web supaya dapat sepadan dengan minat anda atau untuk menyimpan kata laluan anda supaya anda tidak perlu memasukkan kata laluan anda semula pada setiap layaran.
3. Jika anda tidak ingin menerima cookies, sila konfigurasikan pelayar Internet anda untuk memadamkan semua cookies dari cakera keras komputer anda, menyekat semua cookies atau untuk menerima amaran sebelum cookie disimpan.

J. KERAHSIAAN
1. Data Peribadi yang dipegang oleh Kumpulan akan dirahsiakan menurut Notis Privasi ini selaras dengan mana-mana undang-undang terpakai yang berkuatkuasa dari semasa ke semasa.
2. Sebarang pertanyaan, komen, cadangan atau maklumat selain daripada Data Peribadi yang diserahkan kepada kami dalam apa jua cara (termasuk yang dihantar atau diposkan di Laman Web Kumpulan) akan dianggap diberi kepada Kumpulan secara sukarela atas dasar tidak sulit dan tidak dimiliki.
3. Kumpulan berhak untuk menggunakan, mengeluarkan semula, mendedahkan, menghantarkan, menerbitkan, menyiarkan dan/atau mengeposkan ke tempat lain maklumat tersebut secara bebas seperti yang dinyatakan di dalam (C) di atas.
K. KESELAMATAN DATA PERIBADI
1. Kumpulan menggunakan beberapa mekanisme untuk melindungi keselamatan dan integriti Data Peribadi anda.
2. Bagi Internet, malangnya, tiada penghantaran data melalui Internet boleh dijamin selamat sepenuhnya. Oleh itu walaupun Kumpulan berusaha untuk melindungi Data Peribadi tersebut, Kumpulan tidak dapat memastikan atau menjamin keselamatan sebarang Data Peribadi yang dihantar kepada Kumpulan dan anda berbuat demikian atas risiko anda sendiri. Sebaik sahaja mana-mana Data Peribadi menjadi milikan Kumpulan, Kumpulan akan mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk melindungi maklumat daripada penyalahgunaan dan kehilangan dan daripada akses, pengubahsuaian atau pendedahan yang tidak dibenarkan.
3. Nama pengguna dan kata laluan mungkin mustahak untuk anda menggunakan beberapa bahagian dalam Laman Web Kumpulan. Untuk perlindungan anda sendiri, Kumpulan memerlukan anda untuk merahsiakan dan menukar kata laluan anda secara kerap (jika perlu).
L. PEMINDAHAN DATA PERIBADI
1. Disebabkan dasar globasasi perniagaan Kumpulan, Kumpulan mungkin memindahkan Data Peribadi anda kepada ahli-ahli lain dalam Kumpulan (yang mungkin berada di luar negara) atau kepada mana-mana pihak yang berada di luar negara (termasuk negara yang mempunyai rejim perlindungan data peribadi yang berbeza daripada negara dimana anda berada). Apa-apa Data Peribadi yang dipindahkan akan digunakan bagi tujuan seperti yang dinyatakan di dalam (B) di atas dan didedahkan kepada pihak-pihak yang dinyatakan di dalam (C) di atas.
M. PENGHUBUNG
1. Laman Web Kumpulan mungkin mengandungi penghubung ke laman dan halaman lain. Dengan mengaktifkan suatu penghubung, sebagai contohnya dengan mengklik pada panji pengiklan, anda meninggalkan Laman Web Kumpulan dan Kumpulan tidak akan melaksanakan kawalan ke atas mana-mana Data Peribadi atau apa-apa maklumat lain yang anda berikan kepada mana-mana entiti lain selepas anda meninggalkan Laman Web Kumpulan.
N. HAK AKSES KEPADA DATA PERIBADI
1. Di bawah Akta, anda mempunyai hak akses kepada Data Peribadi anda yang dipegang oleh Kumpulan dengan pembayaran fi yang ditetapkan dan anda boleh memohon Kumpulan membetulkan Data Peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak dikemaskinikan, tertakluk kepada sebarang sekatan di bawah undang-undang serta syarat-syarat kontrak.
2. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Notis Privasi ini atau jika anda ingin memohon akses kepada Data Peribadi anda atau jika anda ingin membetulkan Data Peribadi anda atau jika anda ingin menarik balik kebenaran anda kepada Kumpulan bagi pemprosesan Data Peribadi anda bagi tujuan seperti yang dinyatakan di dalam (B) di atas atau untuk pemindahan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak yang dinyatakan di dalam (C) di atas, anda boleh menghantar permohonan anda secara bertulis ke alamat berikut:
Alamat:
Horizon Hills Golf & Country Club
No.1, Jalan Eka, Horizon Hills
79100 Iskandar Puteri,
Johor Darul Takzim
Wakil pengendalian :Pengurus Kelab
E-mel: general@hhgcc.com.my
No. telefon : +607-232 3166
3. Sila ambil perhatian bahawa walaupun anda menarik balik kebenaran/persetujuan anda, Kumpulan masih boleh terus memproses Data Peribadi anda di bawah keadaan-keadaan yang diiktiraf dan dibenarkan oleh undang-undang dan seperti yang diperlukan di bawah syarat-syarat kontrak.
4. Kumpulan berhak untuk mengenakan fi yang munasabah untuk memproseskan mana-mana permohonan untuk mengakses data anda.
O. DATA PERIBADI YANG DIBERIKAN OLEH ANDA
1. Anda mengesahkan bahawa anda telah mendapatkan kebenaran daripada orang yang mana anda memberikan Data Peribadi mereka kepada kami untuk tujuan seperti yang dinyatakan di dalam (B) di atas dan didedahkan kepada pihak yang dinyatakan di dalam (C) di atas.
2. Anda bertanggungjawab untuk memberikan kepada kami Data Peribadi yang tepat, lengkap dan terkini berkenaan Data Peribadi anda dan/atau Data Peribadi orang lain yang anda kemukakan kepada kami. Oleh itu, apabila Data Peribadi tersebut menjadi tidak tepat, tidak lengkap atau tidak kemaskini, anda perlu membetulkan atau mengemaskinikan Data Peribadi tersebut dengan menghubungi kami atau mengemukakan Data Peribadi terkini kepada kami secara bertulis seperti yang dinyatakan di dalam (N) di atas.

P. PENJUAL, PEMBEKAL DAN/ATAU PEMBEKAL PERKHIDMATAN
1. Jika anda memproses Data Peribadi bagi pihak Kumpulan sebagai penjual, pembekal dan/atau pembekal perkhidmatan, anda dikehendaki mengambil semua langkah yang diperlukan untuk memastikan bahawa anda mematuhi:
a) Akta tersebut; dan/atau
b) mana-mana undang-undang, peraturan, undang-undang kecil dan/atau garis panduan (sama ada mempunyai kuasa undang-undang atau sebaliknya) atau sepertimana yang diperlukan oleh mana-mana badan berkuasa kerajaan dan/atau bukan kerajaan, agensi atau jabatan.
2. Sekiranya anda gagal mematuhi mana-mana perkara yang dinyatakan di dalam (P) di atas, anda akan menanggung kerugian Kumpulan terhadap mana-mana tindakan, tuntutan, permintaan, denda, prosiding guaman, pendakwaan, kerugian, ganti rugi, penalti, kos dan perbelanjaan (termasuk tetapi tidak terhad kepada dasar kos guaman peguamcara dan anakguam) yang timbul di mana boleh diaju atau dibuat terhadap atau ditanggung oleh Kumpulan.
Q. PENGUBAHAN KEPADA NOTIS PRIVASI
1. Kumpulan berhak untuk mengubahsuai, mengemaskini dan/atau meminda Notis Privasi ini dari semasa ke semasa tanpa memberi notis terlebih dahulu. Kumpulan menasihatkan supaya anda menyemak Notis Privasi ini di Laman Web Kumpulan kami secara kerap.

JADUAL PERTAMA
NAMA-NAMA SYARIKAT
1. Gamuda Land (Botanic) Sdn Bhd
2. Hicom-Gamuda Development Sdn Bhd
3. Horizon Hills Development Sdn Bhd
4. Gamuda Land Vietnam Limited Liability Company
5. Gamuda-Nam Long Development Limited Liability Company
6. Gamuda Land (HCMC) Joint Stock Company
7. Valencia Development Sdn Bhd
8. Valencia Township Sdn Bhd
9. Gamuda Land Property Services Sdn Bhd
10. Madge Mansions Sdn Bhd
11. Gamuda Land (Kemuning) Sdn Bhd
12. Gamuda Land (HCMC) Sdn Bhd
13. Idaman Robertson Sdn Bhd
14. Gamuda Land Sdn Bhd
15. Highpark Development Sdn Bhd
16. Gamuda Paper Industries Sdn Bhd
17. Jade Homes Sdn Bhd
18. Megah Landscape Sdn Bhd
19. Jade Homes Resort Berhad
20. Jade Homes Property Services Sdn Bhd
21. Bandar Botanic Resort Berhad
22. Botanic Property Services Sdn Bhd
23. GL (MM2H) Sdn Bhd
24. Bandar Serai Development Sdn Bhd
25. Gamuda GM Klang Sdn Bhd
26. Gamuda GM Sdn Bhd
27. HGD Property Services Sdn Bhd
28. Horizon Hills Property Services Sdn Bhd
29. Danau Permai Resort Berhad
30. Horizon Hills Resort Berhad
31. Sistem Penyuraian Trafik KL Barat Sdn Bhd
32. Mapex Infrastructure Private Limited
33. Emas Expressway Private Limited
34. Lingkaran Trans Kota Sdn Bhd
11
35. Madang Permai Sdn Bhd
36. Kesas Sdn Bhd
37. Gamuda Water Sdn Bhd
38. Syarikat Mengurus Air Banjir & Terowong Sdn Bhd
39. Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd
40. Gamuda Engineering Sdn Bhd
41. Masterpave Sdn Bhd
42. Ganaz Bina Sdn Bhd
43. Gamuda Saudi Arabia L.L.C.
44. Gamuda-WCT (India) Private Limited
45. MMC-Gamuda Joint Venture Sdn Bhd
46. MMC Gamuda KVMRT (PDP) Sdn Bhd
47. MMC Gamuda KVMRT (T) Sdn Bhd
48. MMC Gamuda KVMRT (PDP SSP) Sdn Bhd
49. Gamuda Trading Sdn Bhd
50. G. B. Kuari Sdn Bhd
51. Megah Management Services Sdn Bhd
52. Megah Sewa Sdn Bhd
53. GPI Trading Sdn Bhd
54. Gamuda Overseas Investment Ltd
55. Megah Capital Sdn Bhd
56. Gamuda (Offshore) Private Limited
57. Gammau Construction Sdn Bhd
58. Sistem Penyuraian Trafik KL Barat Holdings Sdn Bhd
59. Gamuda-WCT (Offshore) Private Limited
60. Suria Holding (O) Pvt Ltd
61. Projek Smart Holdings Sdn Bhd
62. Lingkaran Trans Kota Holdings Berhad
63. Syarikat Pengeluar Air Selangor Holdings Berhad
64. Kesas Holdings Berhad
65. Gamuda Industrial Building System Sdn Bhd
66. Kota Kemuning Nursery & Landscaping Sdn Bhd
67. Dinamik Atlantik Sdn Bhd
68. Lifestyle Heritage Sdn Bhd
69. Semarak Kuasa Sdn Bhd
70. Gamuda Land (T12) Sdn Bhd
71. Gamuda (Australia) Pty Ltd
12
72. Gamuda (Singapore) Pte Ltd
73. Gem Homes Pte Ltd
74. Gamuda Naim Engineering and Construction (GNEC) Sdn Bhd
75. Naim Gamuda (NAGA) JV Sdn Bhd
76. Yayasan Gamuda